Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM – CROMA) objavilo je na konferenciji za novinare u petak imena 14 laureata ovogodišnje nagrade “Menadžeri godine”, među kojima je za najboljeg menadžera u velikim poduzećima izabran predsjednik Uprave mesne industrije PIK Vrbovec Mate Štetić.

HUM-CROMA će nagrade “Menadžeri godine” dodijeliti na večerašnjoj svečanosti, a dodijelit će i nagrade za životno djelo koje će dobiti pionir razvoja suvremene hrvatske marikulture Želimir Filić, umirovljenik rovinjskog Cromarisa, i osnivač i predsjednik Nadzornog odbora grupe Marina Punat Dragutin Žic.

Nagrade za menadžere godine CROMA dodjeljuje u devet kategorija najboljim poduzetnicima koji su se u ovoj godini istaknuli dobrim rezultatima i koji svojim primjerima uspješne prakse mogu biti primjer i uzor ostalima, posebice u trenutno katastrofalnim gospodarskim uvjetima, kazao je Vladimir Ferdelji, predsjednik udruge CROMA.

Riječ je poduzetnicima koji su u 2014. godini uz 2.600 postojećih, otvorili 368 novih radnih mjesta, čija su poduzeća u 2013. generirala 2,9 milijardi kuna prihoda od prodaje te imali ostvarenu stopu neto dobiti između 8 i 9 posto, od čega je u prosjeku oko 50 posto ostvareno kroz izvoz, naveo je Ferdelji te poručio da se optimizam koji ovo društvo traži neće ostvariti obećanjima, već konkretnim primjerima.

No, unatoč ovim pozitivnim poduzetničkim primjerima, Ferdelji u 2015. očekuje nastavak negativnih trendova u hrvatskom gospodarstvu, daljni pad bruto domaćeg proizvoda i gospodarskih aktivnosti.

“Sve ima svoje uzroke i posljedice, a s obzirom da se nisu promijenili uzroci i nijedna od ozbiljnih promjena nije napravljena, nastavak trendova će biti i u 2015. Imat ćemo permanentan pad BDP-a i pad gospodarskih aktivnosti jer se nisu desile ključne reforme kao promjena monetarne i fiskalne politike, parafiskalnih nameta, teritorijalnog preustroja, upravljanja državnim resursima, promjene u zdravstvu, školstvu. Imat ćemo pad na razini ovogodišnjeg ili čak i nešto veći”, rekao je.

Ovogodišnji menadžeri godine u srednjim poduzećima su direktor tvrtke Promming iz Čakovca Mihalj Novinščak i predsjednik Uprave tvrtke Metis iz Kukuljanova Jerry Pajić.

Najbolji menadžeri u malim poduzećima su Dragutin Babić, suosnivač i prokurist tvrtke Euromodul iz Viškova, te Franjo Sobočan, osnivač i direktor tvrtke Sobočan-interijeri iz Murskog Središća.

HUM-CROMA tradicionalno odabire i najbolje hrvatske mlade menadžere, a u toj su kategoriji za 2014. godinu odabrani predsjednik tvrtke Spider grupa iz Pitomače Denis Nemčević te prokurist krapinske tvrtke M.I.Hršak Matija Hršak.

Menadžer godine u kategoriji javnih poduzeća je Dragan Kovačević, predsjednik Uprave Janafa, a u kategoriji poduzeća u inozemnom vlasništvu Saša Muminović, član Uprave tvrtke AquafilCRO iz Oroslavlja.

Ovogodišnji poduzetnik godine prema odabiru HUM-CROMA-e je Ivan Topčić, predsjednik Uprave tvrtke Tim Kabel iz Zagreba.

Najbolji projekt menadžeri su pak Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule i Branko Kovačić, generalni direktor tvrtke Aquapark Poreč.

Najbolji mladi poduzetnik Matija Hršak poručio je mladima u Hrvatskoj da se orijentiraju na privatno poduzetništvo i privatne tvrtke koje trebaju i traže stručne kadrove i na taj način nađu priliku za zapošljavanje i da ne očekuju puno od države.

I poduzetnik godine Ivan Topčić rekao je da im u poslovanju i proboju na svjetsko tržište država nije bila od velike pomoći, i da od nje više i ne očekuju pomoć, te da je njegova tvrtka uspjela uglavnom oslanjanjem na vlastite snage. “Uvijek smo prepušteni sami sebi, zbog toga nam je žao, ali na kraju vidimo da smo snažni i da možemo konkurirati na svjetskom tržištu”, kazao je.

Menadžeri i poduzetnici godine biraju se od 1992. i dosad je tu nagradu primilo 193 menadžera i poduzetnika, a uz ovogodišnjih 14 laureata njih 207.